Tilbage

Farsbrød med brun sovs, ovnbagte rodfrugter og kartofler

20 vuggestuebørn
opskrift fra "alt om kost"

Ingredienser

  • 1 ½ dl fuldkornshvedebrødskrumme eller ½ dl -rasp eller -hvedemel
  • 2 dl letmælk
  • 850 g hakket kød – svinekød, halvt svine- og oksekød, kalve- og svinekød eller kyllingekød, maks. 10 % fedt
  • 280 g gulerødder eller persillerødder, renset vægt
  • 1 løg, 65 g renset vægt
  • 1 ½ æg
  • 1 ½ tsk. groft salt
  • Peber
  • 3 ½ dl letmælk
  • Brun sovs
  • 4 dl sky fra farsbrødet
  • ¾ dl hvedemel
  • ¾ dl vand
  • Balsamico eddike
  • Ribsgele
  • Groft salt og peber
  • Ovnbagte rodfrugter
  • 1 stk. knoldselleri eller persillerod, 700 g renset vægt
  • 11 gulerødder, 700 g renset vægt
  • 3 ½ porrer, 400 g renset vægt
  • 1 dl olie
  • 1 tsk. groft salt
  • Peber
  • 1 ½ spsk. frisk eller 1 ½ tsk. tørret timian
  • Tilbehør
  • 2,5 kg kartofler

Instruktioner

Smuldr brødet i en skål. Hæld mælken over, og lad brødet opsuge det.

Riv gulerødder eller persillerødder samt løg, og rør dem sammen med det opblødte brød og de øvrige ingredienser.

Form farsen som et 'brød' i et smurt, ovnfast fad/bradepande. Hæld mælken ved.

Stil fadet i ovnen ved 200 grader og steg 'brødet' i ca. 1 time. Tjek, at temperaturen i midten er minimum 75 grader, og kødsaften klar.

Når farsbrødet er færdigbagt, sies skyen over i en gryde. Tilsæt evt. vand, så der alt i alt er ca. 4 dl væske. Ryst melet med 3/4 dl vand, og rør det i saucen.

Kog saucen igennem ca. 5 min. under omrøring. Smag gerne saucen til med lidt balsamicoeddike, ribsgele, salt og peber. Giv evt. saucen lidt kulør.
-------------------------
Ovnbagte rodfrugter:
Skær selleri og gulerødder i små tern på 1x1 cm. Rens porrerne grundigt, og skær dem skiver.

Kom grønsagerne i en bradepande beklædt med bagepapir og vend olien i. Krydr med salt, peber og timian.

Stil grønsagerne i ovnen ved 200 grader i 40-45 min. til de er møre – prik i dem med en urtekniv.
-----------------------------------
TIP:
I stedet for friske grønsager kan bruges 1,7 kg frosne suppeurter, der vendes med olie og krydderier.