Hulbrød (fra Finland)
Brødet her er fra Finland og hedder på Finsk:
HIIVALEIPA
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 spsk lunken vand
- 2 spsk honning
- 2 tsk groft salt
- 50 g smør
- 2½ dl lunken vand
- 250 g groft rugmel
- ca. 150 g hvedemel
Instruktioner
Rør gæren ud i lidt vand.
Tilsæt honning,salt, smør og resten af vandet.
Tilsæt rugmel og gradvis hvedemel.
Ælt dejen godt; den skal være blød og ikke for tørt.
Lad dejen hæve lunt 1 time med film over.
Ælt dejen igennem og form til et rundt brød med hul i
midten og en diameter på 25 cm.
Læg hulbrødet på en bageplade og strø med lidt rugmel.
Lad det efterhæve ca 1 time.
Prik hulbrødet med en strikkepind.
Sæt det i en 200° varm ovn og bag i 35 minutter.
OBS:
Finnerne lægger vægt på at brød både skal smage godt og være sundt og groft.
Det er bagt med rug og honning og har et hul i midten-en tradition fra den tid, da det blev hængt op for at tørre, så det kunne holde sig længere.